W Galerii „Na Poddaszu” Gminnego Ośrodka Kultury w Głobinie zagościły piękne i kolorowe obrazy „woskiem czarowane” czyli batiki z pracowni Pani Marii Hasiec z Słupskiego Ośrodka Kultury. Na sobotnim wernisażu byli mieszkańcy i goście ze Słupska, a wśród nich młodzi artyści- autorzy prac.Przy dźwiękach indonezyjskiej muzyki mona było zobaczyć 30 prac ukazujących architekturę, przyrodę i urodę Indonezji. Wystawa czynna będzie do 27.11. br w godzinach 10.00-15.00 na którą serdecznie zapraszamy.

Warsztaty edukacyjne

  Łącznie 150 uczniów szkół z Głobina, Bierkowa, Ustki, Włynkówka i Wrześcia wzięło udział 13 i 14 listopada w warsztatach edukacyjnych zorganizowanych w sali edukacyjnej Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych  Oddział: Park Krajobrazowy „Dolina Słupi”. Warsztaty te stanowiły jeden z elementów projektu:

 „Z Rybą za Pan Brat”  aktywizacja i integracja społeczności lokalnej na obszarze SGR ze szczególnym uwzględnieniem  terenu Gminy Słupsk poprzez promocję działań ukierunkowanych na wzrost spożycia ryb oraz poszerzenie oferty w tym zakresie.

Projekt ten realizowany jest od początku bieżącego roku przez Gminny Ośrodek Kultury Gminy Słupsk.

Dzięki uzyskanemu dofinansowaniu oraz bardzo dobrej współpracy z działem edukacji Parku uczniowie tych pięciu szkół mieli zapewniony dojazd na warsztaty, samo ich zorganizowanie  ( w ramach Dni Otwartych Parku) oraz poczęstunek. W trakcie zajęć zostali zapoznani z gatunkami ryb łososiowatych, informacjami dotyczącymi rozmnażania ryb, tarła, a także okresów ochronnych, chorób i kłusownictwa. W trakcie zajęć plenerowych mieli możliwość obserwacji na sztucznym tarlisku przy Muzeum Pomorza Środkowego ryb chorych na pleśniawkę, a na tzw. przepławce w Parku Kultury i Wypoczynku wycierania troci oraz samego funkcjonowania przepławki. W każdym z tych punktów fachowcy z Parku i PZW informowali uczniów o zagadnieniach związanych z ich funkcjami.

 

 

Warsztaty kulinarne w Głobinie z Adamem Wasylewem

 

8 listopada w Gminnym Ośrodku Kultury Gminy Słupsk w ramach projektu „Z Rybą za Pan Brat…” odbyły się warsztaty kulinarne z właścicielem usteckiej restauracji „Syrenka” Adamem Wasylewem. Uczestnicy – w większości laureaci konkursu kulinarnego który odbył się w trakcie czerwcowego festynu integracyjnego „Z Rybą za Pan Brat…” – pod okiem mistrza mieli okazję poznać nowe przepisy dań rybnych, które na co dzień serwowane są w restauracji promowanej przez Magdę Gessler. Wśród przygotowanych wspólnie potraw nie można nie wspomnieć o tatarze z łososia, roladkach z pstrąga, zupie rybnej czy też gołąbkach z dorsza. Adam Wasylew dodatkowo podzielił się z uczestnikami warsztatów sekretami przyrządzania dobrej ryby , odpowiedział także na szereg pytań związanych z tego typu potrawami.