Grażyna i Leszek Onisiewicz

GRAŻYNA I LESZEK ONISIEWICZ

„WyjedźŸ z Ustki na ulicę,
która wiedzie przez Wodnicę
i prowadzi na Darłowo –
wkrótce wjedziesz w Duninowo.

PóźŸniej będzie wieœ Zaleskie,
nie rozglądaj się za pieskiem,
skręcaj w lewo na Darłowo,
wzmocnij czujnośœć, porusz głową,
gdy drogowskaz Słupsk zobaczysz
również w lewo skręcić raczysz.

Ujrzysz wioskę Możdżanowo,
daj pod górę gazu zdrowo,
trochę zwolnij, popraw mycę –
właœśnie widzisz Krzemienicę!

Tuż przed sklepem, z prawej strony
stoi pszczelarz wyrzeźŸbiony
i zaprasza wszystkich gośœci
na miodowe przepysznośœci.”

Leszek Onisiewicz

Zapraszamy do Krzemienicy, pięknej pomorskiej wsi, położonej 15 km od Słupska w kierunku Darłowa i l km od Swołowa, w centrum „Krainy w Kratę”. Ugośœcimy Was w specjalistycznym pszczelarskim gospodarstwie agroturystycznym „Wędrowna Barć”. Nasze gospodarstwo to typowa zagroda chłopska z I połowy XIX wieku, zbudowana w systemie szachulcowym. Jest to unikalna w Europie zabudowa zagrodowa z drewnianych bali i gliny. W programie: pogadanka o pszczołach, informacje o produktach pszczelich pozyskiwanych w pasiece i ich walorach zdrowotnych, rozmowa o koniecznoœci ochrony œśrodowiska naturalnego (zdrowotnoœść pszczół, nie skażone produkty pszczele), pokaz i demonstracja sprzętu i innych ciekawostek pszczelarskich, obserwacja rodzin pszczelich w pasiece i w ulach obserwacyjnych, omówienie z pokazem na zdjęciach postaci osobniczych pszczół degustacja miodu i pyłku kwiatowego.

Zapraszamy grupy zorganizowane, jednorazowo do 50 osób (dzieci, młodzież, dorośœli) Czas trwania „Zielonej lekcji” – 1,5 godz. zegarowe. Zajęcia odbywają się w pasiece i „edukacyjnej sali pszczelarskiej”, wycieczka jest możliwa do zrealizowania bez względu na pogodę.

Prosimy o wcześœniejsze uzgodnienia telefoniczne, (tel. 501 163 294 lub 501 163295) W gospodarstwie można nabyć miód prosto z pasieki o gwarantowanej, wysokiej jakoœci, propolis, œwiece z wosku pszczelego. Miód jest rozlewany do słoików bezpośœrednio po miodobraniu, bez jego podgrzewania, co gwarantuje zachowanie aktywnoœści biologicznej i leczniczej miodu.

W regionie gospodarze słyną zarówno z produktów pszczelich jak i nalewki zwanej „Onisiówką”

„Wcześniej miody do wyrobu „Onisiówki” były kupowane od pszczelarzy z regionu słupskiego. Okoliczne lasy i obejœścia wiejskie dostarczają drugiego ważnego surowca – kwiatów czarnego bzu, z których sporządza się syrop tzw. hyczkę. Kwiaty czarnego bzu, a szczególnie ich właœciwośœci lecznicze (działanie przeciwgorączkowe i napotne zapobiega przeziębieniom, grypie oraz zimowym infekcjom), były wykorzystywane w gospodarstwach domowych od bardzo dawna. Jak wynika z zapisów ulubioną kąpielą władczyni Egiptu, Kleopatry, było pławienie się w odwarze z kwiatów czarnego bzu. Połączenie tych produktów (miodów i syropu z kwiatów czarnego bzu) ze spirytusem daje nalewkę „Onisiówkę” o działaniu zarówno charakterystycznym dla alkoholu, jak i leczniczym. W smaku wyczuwa się miód, którego delikatna słodycz przechodzi w goryczkę pochodzącą z hyczki. Sporządzanie nalewki „Onisiówki” według słownych przekazów rodzinnych ma blisko 40-letnią tradycję. Receptura i umiejętnośœć jej sporządzania przeszła z ojca na syna. Alkohol ten był wystawiany podczas szczególnych uroczystośœci rodzinnych i spotkań koleżeńskich. Zawsze cieszył się uznaniem ze względu na wybitne walory konsumpcyjne i żadna większa uroczystośœć nie mogła się odbyć choćby bez kieliszka „Onisiówki”.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Blogger.com
  • Drukuj